Senyumlah selapangnya.
Bismillah, Allah mengizinkan nama
ARNI SHUHADA BINTI SUKRIDIN
menjadi milik diri.
"Perjalananku jua dirimu pasti berakhir menuju Pencipta,
Andai kata syurga itu layak ku jejaki, ingin ku menapak ke sana bersama-sama dirimu saudara islamku semua."

Thursday, 15 November 2012

Mama tells me something today

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang


Assalamualaikum wbt. Two days at home. I do feel like home. I misses abah and mama so so much and there are so many things I wanna tell her. Last two night before this, mama tells me something, hemmmm, a shocking news actually. But, i just ignores it. Well, maybe she was kidding. 

But today, again and again. Mama tells me the same thing like the last two night's matter. Mama was quite surprise when i say that i dun wanna get married. Heyy hey, no lah! Of course, it's my dream. But not the priority one ok. And yess! I know that jodoh dan pertemuan, ajal maut, rezeki and all of that lah something that ditentukan oleh Allah swt.  But it is practically a law of nature that a person must make a priority of something. Allah swt is enough for me now and forever. I realized, no one could ever give me the guarantee there, the life of Hereafter except Him. I will choosing a husband who will take me by the hand to Jannah, InsyaAllah.

But now, hati ni, macam dah fobia kot and what more to be in love and get married. Haha, so many cases in front of me that many husband out there got married to another one! I might be sound unfair to the man that called husbands out there, but hey! I am a girl, a woman (ohh, what's the differences between the 'girl' word or 'woman' word huh? hee :D)..Ok, back to my story. No woman ever wants their husband to married another person and some more boleh pulak bermadu. Well, orang selalu cakap, ajal maut, dan yang like I said tadi, itu semua Qada' dan Qadar, ketentuanNya. I totally agreed! That's the truth. Ok, let me tell u a short value story. Hemm(take a long breath first, sabar sabar), let say if kita naik motor kat jalan raya. We are not wishing something bad happens to us right? Yup, so that jangan lah naik laju laju, itu dah macam menempah maut namanya. So here, kita yang berusaha untuk selamat dan berdoa kepada Allah swt supaya there's no something bad happen, insyaAllah. (Err, faham tak ye? If macam berbelit siket tu maaf lah ye? Well, I know all of you have some other good of conclusion then). Back to the story again, if the partner buat hal, violant or probably having affair wth other woman, tu dah sama like we booked the ticket of seperation or dalam bahasa mudahnya menamatkan jodoh(divorce).

To man it's probably something to be proud of to have more wives. The fact is I dont think that any person can be that fair to all of their wives. Boy, you can even say that, "Eh, saya mampu adil lah!". Mulut can says everything but your heart? So, where's the fairness? Oh maybe some woman out there will tell that, "tak apa, nanti saya dapat payung emas". Itu semua untuk melegakan hati. Deep inside, she's suffering. I really feel sorry for the woman that faces that situation. I am always keep asking myself why and why, there are a lot of cases in front of me? Allah swt wanna let me realise of something. Life of marriage is not that easy actually. A lot of preparation to do. I just cannot accept dishonesty and untruthful partner. I believe in Qada' and Qadar and I believe whatever happens in our life, there are always some reasons behind it. I hope that woman yang dimadukan will stay strong. Stop blaming yourself and think about the children.

Saya lebih rela hidup sendiri daripada mengahwini lelaki fasik. Patutkah saya main pilih semata-mata kerana ingin berkahwin seperti orang lain? Lelaki yang tidak mahu betaubat daripada rokok, dadah dan arak akan saya tolak awal-awal. Saya tidak mampu untuk taat kepada suami sepertinya. Saya hormati orang yang lebih rela tersalah berkahwin daripada tersalah tidak berkahwin. Itu pilihannya. Saya belum berkahwin jadi saya tidak mahu tersalah berkahwin. Jika saya berkahwin, saya hanya ingin menjadi isteri kepada lelaki yang tepat bukan lelaki yang tersalah pilih. Saya optimis pada takdir yang mendepan. Pilihan Allah sudah tentu yang terbaik. Perlu berbaik sangka dengan Allah. Bagi saya, hidup ini matlamatnya ingin dekat dengan Allah bukan untuk berkahwin. Jika suami tidak membawa keluarga kepadaNya, apa maknanya seorang suami? Lagi malang apabila dia mempengaruhi saya ke kancah kefasikan hingga saya gagal mengenal jalan pulang. Nauzubillah. 
 Petikan: Cinta High Class & Cintaku kerana Agamamu, karya Fatimah Syarha, dan Dr Farhan Hadi

Yup, that's me. Mama said that I am too choosy. Keep smiling :) We woman shud mensolehkan diri dulu to give some advise and also show the right way to the future Putera Agama(husband). Not only bergantung kepada suami untuk menegur. Keep helping each other lah to achieve kesolehan. Baru lah high class.

Firman Allah swt, "Dan orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat baik, dan melarang daripada berbuat kejahatan; dan mereka mendirikan solat, menunaikan zakat, serta taat kepada Allah dan RasulNya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana." (At-Taubah 9:71)

Belum terlambat lagi untuk berubah. Jom bercinta secara high class. :) Bukan berubah kerana dia tapi, kerana Dia. Lillahitaala. 




Oh wait! ehem. Maybe, ada yang dah salah faham ni. Nanti dulu, my mama was not going to force me to get married ok. She just want me to think about someone that she chooses and that guy always keep in touch with my brother in law. Mereka sama-sama bermusafir melaksanakan tugas menuntut ilmu. But, sorry mama. It is entirely too early for me to know him. I have my own plan. Moga Allah redha. Amin.

p/s : Yang baik dijadikan teladan, Yang buruk dijadikan sempadan. Sesungguhnya saya manusia biasa yang selalu belajar melalui kesilapan. "Ada cinta Allah yang perlu dikejar, ada tugas ilmu yang perlu disambar"

7 comments:

Manis said...

Nak tercekik Keknis masa dengar Mama ckp cenggitu. Nasib sempat cover. =.=

ARNI SHUHADA said...

Itu lah Keknis. Hehe. Lupekan lupekan. :'D

Manis said...

:D 'Ada sesuatu' di sebalik ape yg kita tidak suka.. Mungkin..

ARNI SHUHADA said...

Keknis, dun say that...hemm :'( InsyaAllah. -.-

Manis said...
This comment has been removed by the author.
Manis said...

Aishh.. Sape jumpa pelengkap agama dulu nie? Hmm.. :D

betol Arni, kdg kita xsuka tapi itulah hakikatnya. JANGAN terlalu tidak menyukai sesuatu.

Tgk hadis riwayat al-Baihaqi.. :D

soufi said...

ak dh bce..tq